Verdures d’estiu. Tres receptes saludables i delicioses

Les verdures són per a l’estiu. Aprofiteu-les

A les portes de l’estiu és quan els horts estan en el seu millor moment. Comencen a arribar els tomàquets, així com la resta dels vegetals de la família de les solanàcies, que com indica el seu nom, estan ara a ple rendiment. Al final del mes de juny i, sobretot, durant tot el juliol i l’agost tenim a l’hort abundància de tomàquets, cogombres, mongetes tendres, albergínies i enciams de tot tipus, també pebrots i carbassons.

Tots aquests vegetals obren un immens ventall de possibilitats a la cuina. Amanides de tomàquet o de patata, gaspatxo i crema de pastanaga, les albergínies farcides, verdures de temporada a la planxa, una bona samfaina o escalivades, albergínies arrebossades o al forn… combina-les amb pasta o arròs i d’altres cereals com la quinoa, serveix-les amb peix i acompanyant pollastre o vedella o fes espagueti carbassó amb pesto ara que l’alfàbrega està esplèndida en el teu jardí o terrassa.

Per a que treguis tot el partit del teu hort et proposem tres receptes fàcils de fer, delicioses i saludables.

Baba Ganoush o paté d’albergínia

Comencem amb una recepta procedent dels països àrabs i de la Índia feta a base d’albergínia i que és perfecte per menjar con entrant.

Baba ganoush. Receptes Espai Can Mir

Ingredients:

  • 2 albergínies
  • 1 cullerada de tahina (puré de sèsam)
  • 1/2 culleradeta de comí
  • 1 gra d’all
  • 1/2 ceba tendra
  • el suc de mitja llimona
  • una cullerada d’oli

Preparació:

Escalivem les albergínies al forn fins que estiguin cuites per dins, les pelem i aixafem la polpa amb una forquilla o la triturem amb una batedora. Hi afegim el comí mòlt, l’all, la pasta de sèsam, la sal, el pebre, l’oli i el suc de llimona. Si no tenim tahina, hi podem posar oli de sèsam, o torrar sèsam al forn i aixafar-lo al morter, formant una pasta. Servim el baba ganoush amb un rajolí d’oli d’oliva i llavors de sèsam torrades

Crema de pastanaga i taronja

 

Crema de pastanaga. Receptes Espai Can Mir

Ingredients

  • 1 manat de pastanagues
  • el suc i la pell ratllada d’una taronja grossa
  • 2 cullerades d’oli d’oliva
  • unes fulles de farigola llimonera
  • 1 litre de brou de pollastre (es pot fer de pastilla)
  • sal i pebre al gust

Preparació

Netegem i tallem a rodanxes les pastanagues. Posem l’oli a escalfar a una cassola i quan estigui calent afegim les pastanagues i les deixem coure uns cinc minuts, fins que comencin a estar daurades. Mentrestant ratllem la taronja i en fem el suc. Afegim a les pastanagues la pell ratllada de la taronja, una mica de sal i les fulles de farigola, remenem i afegim el suc de la taronja i el brou. Ho deixem coure uns 15 minuts, fins que la pastanaga estigui tova. Ho triturem amb la batedora i ho rectifiquem de sal, podem posar una mica de pebre si ens agrada. Deixem refredar la crema, ha d’estar ben freda per servir-la.

Espagueti de carbassó amb pesto

Ingredients

  • 2 carbassons grans

Per la salsa

  • 15 grs de alfàbrega fresca
  • 50 grs de pinyons
  • 30 grs de parmesà
  • 1 gra d’all
  • 8 cullerades d¡oli d’oliva
  • una mica de sal

Preparació

Per tallar els carbassons en forma d’espagueti cal tenir un tallador de verdures adequat per aconseguir el tall correcte.

Per fer la salsa cal posar l’all a la batedora i picar-lo, afegir les fulles d’alfàbrega, els pinyons i la sal i seguir picant fins a fer-ne un pasta. Afegir aleshores l’oli d’oliva i un cop barrejat incorporar 4 cullerades d’aigua tèbia per a suavitzar la textura. Ratlla el formatge parmesà i afegeix-lo a la salsa. Barreja bé i incorpora la salsa als espagueti que hauràs escaldat prèviament un parell de minuts.