Blog Espai Can Mir

L’alfàbrega, l’aromàtica de l’estiu. Preparem un oli per cuinar i amanir

Ens agrada l’olor i el sabor i a més fa fora els mosquits. A l’Espai Can Mir ens declarem molt fans de l’alfàbrega.

Alfàbrega, alfabaguera, alfàbega, aufàbiga o aufàtia, una  planta i diverses denominacions segons la zona, cosa que ja mostra la seva versatilitat i popularitat. És una planta aromàtica que es cultiva per les seves qualitats ornamentals, medicinals i culinàries i és especialment apreciada a la cuina italiana i en general a tota la mediterrània. Qui no es deleix per un plat de pasta amb salsa pesto o per una amanida de tomàquet amb mozzarella condimentada amb oli d’oliva i alfàbrega?

Repel·lent i polinitzadora

L’alfàbrega és fàcil fer créixer en un balcó. Necessita calor, reg constant, un bon adob i llum directa. I les seves propietats van més enllà de la cuina. És molt útil per protegir de plagues l’hort. Els pagesos l’adoren per l’efecte repel·lent que produeixen sobre les plagues d’insectes, és bona contra el pugó i la mosca blanca. D’altra banda, atrau els insectes pol·linitzadors, com les abelles, de manera que ajuda a aconseguir fruits. Plantar-la entremig de les tomaqueres és garantia de bona collita.

 

Blog Espai Can Mir

Una aliada a la cuina

D’alfàbregues n’hi ha dos tipus, la de fulla petita i la de fulla gran. La primera és ideal per repel·lir insectes, ja que fa molta més olor, però no és gaire apreciada per cuinar. La segona, la de fulla més gran, és la que s’utilitza per cuinar.

Oli d’alfàbrega

Preparem un oli aromàtic que serà indispensable a la cuina a l’hora de donar un toc més saborós als nostres plats.

Ingredients:

½  litre d’oli d’oliva extra verge

6 fulles d’alfàbrega

2 grans d’all

Preparació:

Barrejar l’oli, els alls i tres fulles d’alfàbrega.

Tancar hermèticament l’ampolla.

Deixar macerar tres setmanes i afegir la resta de l’alfàbrega .

Macerar durant tres mesos més. Colar-lo i filtrar-lo i llest per fer-lo servir.

Blog Espai Can Mir. Alfàbrega