Fira Ratafia Espai Can Mir

Espai Can Mir a la Festa de la Ratafia

Els propers dies 11 i 12 de novembre Espai Can Mir participarà a la Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners.

Un any més, Espai Can Mir estarem presents a la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

Hi serem amb una parada on hi podreu trobar moltes de les plantes que s’utilitzen per a l’elaboració d’aquesta beguda tan tradicional, a més d’altres plantes i composicions que segur que us agradaran. Penseu que a Can Mir, a més de fer-hi activitats també hi tenim un viver on cultivem moltes varietats de plantes (prop de 250).

Ens trobareu darrera de l’església, a tocar de la Rambla.

 

Però, què és la Ratafia?

És un licor que s’obté per maceració de diferents ingredients de la zona (fruits, herbes medicinals, arrels, pinyols i espècies). Podem trobar ratafies elaborades amb un sol ingredient fins a d’altres que en tenen més de 100. Després de 40 dies a sol i serena, i després d’haver-la filtrat, com a mínim un parell de vegades, la ratafia està llesta per tastar. No hi ha un color específic per a la ratafia.

La gamma de colors està entre els marró fosc, marró vermellós i ataronjat; des de la foscor de la melassa, xerès fosc, òxids de terra, passant pel color caoba, el madeira, el coure, l’ocre, el caramel, fins a l’or vell i l’ambre.

L’aroma de la ratafia ens proporciona molta informació. Des de la varietat d’ingredients, el sistema d’elaboració, l’edat, la seva evolució… De manera anàloga al vi, podem establir tres categories per classificar les aromes de la ratafia: les primàries (les aromes de cada ingredient), les secundàries (produïdes en la maceració) i les terciàries (causades pel procés d’envelliment).

Espai Can Mir

Orígens de la Ratafia. Cofraria de la Ratafia