Receptes Espai Can Mir

És temps de tomàquets. Aprofitem-ho. Receptes de l’Espai Can Mir

No donem a l’abast de collir els tomàquets de tants com n’hi ha l’hort. Els mesos d’estiu són els ideals per menjar-ne crus o cuinats, fer-ne conserva o confitura. Són tan versàtils, refrescants i nutritius que no ens hi podem resistir. Deixem-nos seduir pels tomàquets aquest estiu.

Al món hi ha més de 20.000 varietats de tomàquets, tot i que a casa nostra en trobem no més d’una cinquantena i d’aquestes unes poques són autòctones: el tòmaquet de Montserrrat, molt apreciat pel seu sabor i la consistència de la seva polpa, el de pera, ideal per sofregits i conserves, el de penjar per fer pa amb tomàquet… El conreu i posterior consum de tomàquets no van arribar a Europa fins al final del segle XV, procedents d’Amèrica. Els tomàquets contenen un 90% d’aigua, un 4% de glúcids (hidrats de carboni) i una bona quantitat de minerals (potasi, magnesi) i vitamines (C, B1, B2, B5); només aporta 18 kcal per cada 100 g i afirmen que evita l’envelliment i que fins i tot conté un antioxidant que es considera un eficaç protector contra el càncer.

Receptes amb tomàquet

Per tant, si tenim en compte l’abundància, el sabor, les propietats i les possibilitats que ens donen el tomàquets a la cuina, és el moment de triar unes quantes receptes per fer-les aquests dies de calor.

Inspiració italiana: broqueta de tomàquets cirera amb mozzarella i alfàbrega

Ingredients :
16 tomàquets cirera
16 boletes de mozzarella
Fulles d’alfàbrega fresca
4 broquetes de fusta

Receptes Espai Can Mir

 

Sopa freda de tomàquet

Ingredients:
12 tomàquets de pera o de branca ben madurs
½ ceba tendra
4 crostons de pa sec
Sal i sucre
Pebre negre
Oli d’oliva
Vinagre de vi

Preparació:
-Renteu bé els tomàquets i talleu-los a quarts traient-los el cor però deixant la pell i les llavors
-Talleu la mitja ceba ben petita
-Remulleu el pa amb una mica d’aigua mineral. Reserveu-lo
-Barregeu els tomàquets i la ceba i tritureu-ho tot amb l’ajut d’un braç de cuina
-Passeu la mescla per un colador xinès (eliminareu les restes de pell i les llavors)
-Escorreu el pa per treure-li l’excés d’aigua i aboqueu-lo a la sopa
-Salpebreu al gust i afegiu-hi dues cullaradetes de sucre (per corregir l’acidesa)
-Amaniu el conjunt amb un bon raig d’oli i un altre de vinagre
-Tritureu de nou
-Guardeu-la a la nevera 2 o 3 hores abans de consumir-la
-Retireu-la cinc minuts abans de servir-la perquè perdi una mica de fred

Receptes Espai Can Mir

Individuals de llagostins amb culis de tomàquet

Ingredients:
4 tomàquets
8 llagostins
1 alvocat
Oli
Sal
Pebre

Preparació
-Escaldeu el tomàquets i traieu-los la pell
-Feu-los a trossets i passeu-los per la paella amb un raig d’oli. Salpebreu i deixeu refredar.
-Bulliu els llagostins, deixeu refredar i peleu-los
-Poseu el culis de tomàquet en un platet individual i dos llagostins, completeu amb tiretes d’alvocat o carbassó.

Receptes Espai Can Mir