Festa infantil a l'Espai Can Mir

Els nens a l’Espai Can Mir

Al llarg de l’any els nens son protagonistes de les activitats que fem a Espai Can Mir. A vegades directament i altres com a acompanyants, però sempre hi tenen paper important.

Un cop ha passat el fred més rigorós (cap a finals de febrer) comencem la temporada amb un primer taller d’horta domèstica amb nens. El que pretenem és fer-los veure que abans que les hortalisses estiguin dins d’una caixa o dins de la bossa hi ha hagut tot un procés (de cultiu, d’atencions) que respon a una geografia i a un calendari: les hortalisses no es troben ni arreu ni sempre. Això ens permet parlar d’estacionalitat, de responsabilitat o d’atenció mentre juguem a ser pagesos, ens embrutem les mans, terregem, plantem, reguem… i sobretot ens ho passem molt bé. I ho fem acompanyats d’un conte referit a la pròpia feina. Aquest taller el repetim a principi d’estiu i a principi de tardor.

Ous de Pasqua

Més endavant, just abans de Setmana Santa, aquest any hem incorporat una nova activitat. Una activitat que vol fer-se un lloc a l’imaginari col·lectiu a través d’una figura una mica oblidada: l’ou de Pasqua. Durant molts anys la mona ha estat la principal protagonista d’aquesta època de l’any. Ara nosaltres ens proposem posar l’ou de Pasqua al seu lloc a través d’un joc. Proposem que els nens vinguin a Can Mir a trobar el seu ou. Un ou únic, personal, sense rèplica possible que, amagat en algun lloc de la finca, vol anar cap a casa de cada un d’ells. D’aquesta forma el que volem és també posar de relleu la importància de les coses senzilles, junt amb un esforç (mínim, divertit i compensat) per trobar-les.

Festes infantils i temàtiques

Quan ja tomba el “bon temps” és el moment de les festes. Celebracions amb mil motius amb grups de nens i nenes com a únics protagonistes. Festes amb el que ens inventem (d’indis, de cuiners, de dinosaures…) on la imaginació, el joc i -una altra vegada- la terra i el que ens proporciona, hi tenen sempre cabuda.

A l’Espai Can Mir creiem  que important és despertar i alimentar la seva curiositat innata amb activitats que les potenciïn. I per tant els nens hi tenen paper propi a Can Mir. Amb aquestes o amb altres idees que ens vinguin al cap.

Terra de contes

Però, a més hi ha altres vessants. En paral·lel a aquestes activitats també n’hem dibuixat d’altres potser més calmes: una ronda de contes arran de terra. És aquesta una activitat dirigida segurament als més menuts que escolten embadalits un seguit de contes, cançons o rondalles explicats asseguts a terra a diversos llocs de Can Mir. Contes que parlen d’arbres, d’aigua, d’hortalisses. Cançons d’ara o amb una mica d’història i, fins i tot algun ball. Una activitat on la seva cara –la dels nens- és el millor premi per als que conduïm l’estona.

Contes a l'Espai Can Mir

I per Nadal…cacem Tions

Una de les activitats estrella a l’Espai Can Mir és el Caça Tions. Per Nadal un munt de tions arriben a Can Mir per amagar-se i esperar que els nens vinguin a trobar-los per emportar-se’ls a casa. A través d’un joc de pistes pels camps de Can Mir els nens recorren las finca i descobreixen com es viu al camp.

I d’altres coses

De forma més reglada organitzem tallers per a grups-classe per les escoles i grups d’edats més diversos. Són tallers que poden incloure la visita al viver que hi ha a Can Mir on l’Anna explica tot el que s’hi fa (amb el nivell adient per a cada edat) i que s’acompanyen d’una activitat manual on s’inclou la manipulació de materials diversos i de plantes per fer micro-jardins, peces en vertical (o el que ens inventem) i que poden servir de complement als temes que es toquen a classe.

O taller de plantació o de destil·lat d’aromàtiques per veure com una planta es transforma en olor.

Espai Can Mir