Formatges a l'Esapi CanMir

Els formatges a Catalunya

Arreu del territori de Catalunya s’hi poden trobar fins a 250 varietats de formatge amb una important presència de formatges històrics, tradicionals, i una cada vegada més àmplia oferta de formatges moderns. Des del mató i el recuit empordanesos als formatges de cabra, vaca i ovella, el tupí i d’altres elaboracions conservades en oli, embolcallats amb herbes… el ventall és enorme i a l’Espai Can Mir ens hem proposat conèixer amb més profunditat les varietats, sabors i textures dels formatges catalans. I ho farem de la ma d’un gran expert en Ramon Roset, analista sensorial de vins i gastronomia, membre dels jurats dels més prestigiosos concursos de formatges que es celebren a Catalunya.

La importància del tipus de llet

Per conèixer bé un formatge és important saber el tipus de llet que s’ha fet servir, de vaca, de cabra, d’ovella o de búfala; quina mena de formatge és, fresc, de llet crua o pasteuritzada, de pell natural, pell tova i blanca, semicurats (de pell rentada, premsats de pell rentada, de crosta raspallada), la textura ferma o dura, formatges blaus i formatges aromatitzats.

Formatges del Pirineus

Segons Acrefa, Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà, que aplega el 80% dels productors de Catalunya, entre els formatges catalans destaquen els de l’Alt Urgell i Cerdanya, l’únic amb Denominació d’Origen catalana. L’elaboració es va iniciar a principis del segle XX, arran de la plaga de la fil·loxera, que va obligar a molts pagesos a canviar la seva activitat. Alguns van fundar en 1915 la Cooperativa Agrícola Cadí, que en l’actualitat segueix funcionant i que produeix 170 tones anuals. Aquest formatge elaborat amb llet de vaca frisona té una textura tendra i sabor suau i és especialment bo acompanyat de fruits secs, fruita fresca o vins de curta criança.

Formatges a l'Espai Can Mir

Altres varietats

A l’Alt Urgell també s’elabora el formatge del Montsec, amb llet de cabra. Semicurat, presenta una pasta tova i està protegit per una escorça de cendra.

Una altra varietat tradicional dels Pirineus és el tupí, un formatge fermentat de pasta untuosa. Té un sabor fort i intens, amb un regust de licor que es barreja amb el quall de llet de vaca o cabra en un recipient de fang anomenat tupí, que li dóna nom.

El Garrotxa, conegut també com pell florida, és un formatge artesanal de pasta tova, elaborat a partir de llet de vaca o de cabra. La seva pell forma una escorça de color beix. Amb el tall de color blanc, té un sabor nítid, cremós i suau.

Formatges a l'Espai Can Mir

Fires i mercats

Arreu de Catalunya se celebren un gran nombre de fires i mercats dedicats als formatges catalans on assaborir-los, comprar-los i gaudir de les enormes varietats que s’elaboren al nostre país. Destaca fira de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell, celebrada a mitjans d’octubre i en la qual es convoca una mostra de formatges artesans dels Pirineus, amb més de cent varietats diferents.

Póster dels Formatges de Catalunya. Associació de Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà