Espai CAn Mir, conserves, tomàquets

Hort, tomàquets i conserves a l’Espai Can Mir

Des de mitjans de juliol i fins a principis d’agost, l’hort de Can Mir es converteix en un gran productor de tomàquets, dolços i boníssims. En produïm de diverses espècies, però els que van millor per a fer-ne conserves són els de pera, de textura carnosa i molt poc àcids. I es que en aquesta època de l’any és imprescindible fer-ne conserva, ja que en un període breu de temps tenim una gran collita d’aquesta hortalissa tant versàtil i que a la cuina té moltíssimes aplicacions.

Conserves a l'Espai Can Mir

Per fer conserva de tomàquet, necessitem:

Bons  tomàquets, madurs

Una olla grossa

Pots de vidre

I res més

Preparació

Cal posar  aigua en una cassola i quan arrenqui el bull, posar-hi els tomàquets. Escaldar-los  uns 5 minuts i passar-los a continuació per aigua freda i pelar-los.

Mentrestant posem a esterilitzar els pots de vidre en una cassola amb aigua bullint.

Anirem introduint els tomàquets sencers dins dels pots ben atapeïts i treurem l’exces de líquid que vagin deixant. Tapar els pots.

Bullir els pots plens uns vint minuts al bany maria, drets i completament coberts d’aigua, perquè es faci el buit al pot i es conservi bé. Deixar refredar dins de mateixa aigua.

Una altra opció és triturar els tomàquets abans de posar-los als pots, així quan es faci servir la conserva durant  a l’hivern  ja hi haurà la meitat de la feina feta. També es pot fer un bon sofregit amb ceba i fer-ne conserva.

Fem conserves Espai Can Mir

 

La majoria del pes del tomàquet és aigua, per això té un valor energètic baix. Té més sucres que la resta de verdures, cosa que li confereix un sabor lleugerament dolç i fa que sigui considerada una fruita-hortalissa. El seu valor nutritiu li donen les vitamines antioxidants que conté (C, E, A i algunes del grup B), minerals i un antioxidant específic pel seu color vermell: el licopè.