Espai Can Mir

Herbes per la ratafia. Espai Can Mir

Sabies que a Can Mir tenim més de 25 plantes aromàtiques per fer ratafia? Aquest licor que s’obtè a través de la maceració de les més diverses herbes, és una de les begudes més tradicionals de Catalunya. Cada primavera, a Santa Coloma de Farners organitzen el Mercat de les Herbes de la Ratafia -enguany el dies 5 i 6 de maig-, un espai de trobada i festa per conèixer tots els secrets d’aquest beuratge i la seva preparació. Aquesta edició vé carregada de novetats.  Podreu aprendre com fer una ratafia, passejar per les parades de producte de KM0, participar en tallers, música i activitats per a tota la família i conèixer de prop els ingredients bàsics: les herbes.

L’Espai Can Mir tindrà parada durant els dos dies de mercat i a més del planter d’aromàtiques oferirà un munt d’activitats i sorpreses per a tots els que us hi acosteu. Cal tenir en compte que a la finca de Can Mir es fa planter de gairebé trenta plantes adequades per a fer una bona ratafia. Us deixem un llistat de les més significatives, les seves propietats i usos.

Però, què és la Ratafia?

És un licor que s’obté per maceració de diferents ingredients de la zona (fruits, herbes medicinals, arrels, pinyols i espècies). Podem trobar ratafies elaborades amb un sol ingredient fins a d’altres que en tenen més de 100. Després de 40 dies a sol i serena, i després d’haver-la filtrat, com a mínim un parell de vegades, la ratafia està llesta per tastar. No hi ha un color específic per a la ratafia.

La gamma de colors està entre els marró fosc, marró vermellós i ataronjat; des de la foscor de la melassa, xerès fosc, òxids de terra, passant pel color caoba, el madeira, el coure, l’ocre, el caramel, fins a l’or vell i l’ambre.

L’aroma de la ratafia ens proporciona molta informació. Des de la varietat d’ingredients, el sistema d’elaboració, l’edat, la seva evolució… De manera anàloga al vi, podem establir tres categories per classificar les aromes de la ratafia: les primàries (les aromes de cada ingredient), les secundàries (produïdes en la maceració) i les terciàries (causades pel procés d’envelliment).

Ens veiem al Mercat de les Herbes de la Ratafia. 

Espai Can Mir