Receptes Espai Can Mir

Gerds, ara és l`hora. Receptes de l’Espai Can Mir

Les darreries de l’estiu i l’inici de la tardor és una època perfecta per anar a fer un passeig pel bosc a collir saücs, mores i gerds i gaudir de l’olor de la fullaraca humida y dels esbarzers plens de fruits. Idees de l’Espai Can Mir.

Les gerderes creixen a les vores dels camins i n’hi ha de diversos tipus, les que fan els fruits vermells, les més habituals, daurats i negres. Procedeix de l’Àsia i d’Europa Oriental, és una planta resistent però no li agraden les temperatures extremes. També les podem conrear a casa, les hem de plantar a l’hivern, millor fer servir planter, i tenint en compte d’isolar-les ja que tenen arrels invasores que poden fer mal bé altres cultius. La planta pot arribar a fer un metre d’alçada pel que serà convenient lligar-la a les canyes. Amb l’arribada de l’estiu, la gerdera ja estarà preciosa i a punt per donar fruits. Haurem d’esperar un parell de mesos per poder-nos-els menjar.

Receptes Espai Can Mir

Molt saludables

Els gerds són rics en vitamina C i, sobretot, E. Aporten bons nivells d’elements minerals (potassi, calci i ferro), àcids orgànics i sucre. L’acció antiinflamatòria dels gerds i la capacitat d’estimular les defenses immunològiques fa que siguin uns excel·lents aliats per prevenir infeccions bucals, gota i reumatisme.

Bons amics a la cuina

Tenen un gust dolç i perfumat, i un pèl àcid. Si els volem conservar, els haurem de guardar congelats o cuinar-los, són ideals per fer melmelades, gelees, pastissos, gelats, macedònies, begudes, licors i incomptables productes dietètics baixos en calories.

Al natural combinen molt bé amb lactis –nata, iogurts i formatges–, i són adequats també, en forma de confitura, per acompanyar carns vermelles.

Us deixem tres receptes delicioses per treure el màxim partit a aquests fruits de temporada.

Receptes Espai Can Mir

Melmelada de gerds

Ingredients:

1 kg de gerds

300 g de sucre morè

El suc d’una llimona

Preparació

Poseu els gerds i el sucre en un bol gran, barregeu-ho bé i deixeu-ho reposar durant una hora a temperatura ambient (també ho podeu deixar tota la nit a la nevera)

Aboqueu la barreja a una olla i afegiu el suc de la llimona. Coure-ho entre 30 i 40 minuts a foc lent.

Apagueu el foc i deixeu refredar (si no us agrada trobar les llavors a la melmelada, podem colar-la amb un “xino”).

Poseu la melmelada en pots de vidre, els tapeu bé i els poseu al bany maria per fer el buit i que la melmelada es conservi més temps en bones condicions.

Receptes Espai Can Mir

Cheesecake amb gerds

Ingredients

1 paquet de galetes tipus Maria

275 g de formatge mascarpone

120 g de mantega

60 g de sucre

70 g de sucre glacé (més una cullerada per a la decoració)

un sobre de sucre a la vainilla

200 g de gerds

Preparació

Col·loqueu les galetes sobre un full de paper d’alumini i tapeu-les amb un altre full. Passeu-hi el corró fins a triturar-les i aconseguir una textura arenosa.

En un cassó, a foc baix, foneu la mantega. En un bol, incorporeu les galetes triturades, aboqueu-hi el sucre i la mantega fosa. Treballeu la mescla fins a integrar els ingredients.

Sobre el plat de servei col·loqueu un cèrcol de rebosteria i ompliu-lo amb la preparació. Reserveu-ho a la nevera.

En un altre bol treballeu el mascarpone amb el sucre glacé i el sucre a la vainilla. Obtinguda una pasta homogènia, ompliu el cèrcol que teníem reservat. Repartiu els gerds. Torneu a col·locar el pastís a la nevera un mínim de cinc hores.

En el moment de servir, retireu el cèrcol. Escampeu la cullerada de sucre glacé i decoreu-lo amb la resta de gerds.

Receptes Espai Can Mir

Licor de gerds

Ingredients

250g de gerds

1 l d’aiguardent

250 g de sucre

Preparació

Renteu bé el gerds i eixugueu-los amb paper de cuina.

Poseu els gerds, l’aiguardent i el sucre en pots de vidre que es puguin tancar hermètics i deixareu reposar la barreja un mínim de cinc setmanes en un lloc fosc.

Aleshores, cal colar el líquid (millor amb un drap de cotó o gasa) i posar-lo en ampolles que tancarem bé i deixarem que reposin quatre setmanes més.

Nota: Podem aprofitar els gerds que hem colat fent-los servir d’acompanyament d’una bona carn, o bé barrejat amb iogurt per postres.