Hort Urbà Espai Can Mir

Cap terrassa sense hort urbà

10 claus per a que el teu hort domèstic sigui un èxit

Tenir un hort a mà, on puguis cultivar les teves pròpies hortalisses és una de les coses més gratificants que hi ha. A més de poder degustar productes de procedència garantida i de proximitat (més a prop impossible), un hort domèstic també por ser un element decoratiu a la teva terrassa. Quin recipient triar? Com orientar-lo? Quines espècies són les més adequades? Són algunes de les qüestions que t’expliquem en aquest post.

Si vols saber més sobre hort urbà apunta’t al nostre taller.  

 

1 Espai

No cal tenir una terrassa enorme per instal·lar un hort urbà. Hi ha moltes opcions com testos, suports verticals, taules de diverses mides que poden solucionar les limitacions de l’espai.

2 Contenidor

Al mercat es poden trobar taules de cultiu de molts diverses formes i materials. Les de fusta es consideren les més adequades perquè mantenen una temperatura estable, en canvi les d’acer galvanitzat s’escalfen en excés. També podem fer nosaltrres mateixos els contenidors, amb palets, pneumàtics , imaginació al poder!.

3 Les mides

La profunditat ideal per una taula de cultiu urbà per tal que les arrels de les hortalisses puguin crèixer còmodament està entre 20 i 30 cm.

4 L’orientació de la terrassa

Tot i que qualsevol terrassa pot servir per a tenir un hort urbà, les orientades al sud tindran més hores de sol i per tant seran més adequades. En funció de la insolació haurem de triar el tipus de plantes que hi posem. Si pintem les parets de blanc, guanyarem llum.

5 Què plantem?

Les característiques del contenidor i sobretot la fondària limiten el tipus d’hortalisses que hi podem fer crèixer. Les més adequades per a terrasses amb poc sol són les de fulla com ara els espinacs, l’api, la col, coliflor, enciam, porro, raves, bledes, escarola, maduixes i les plàntes aromàtiques com el julivert, la menta i l’orenga. Si disposem d’una terrassa assolellada, les plantes amb fruit com les tomaqueres, pebroteres i cogombres triomfaran segur.

6 El substrat

El nostre hort urbà no reexirà sense un bon substrat. Hem de triar-ne un que tingui molts nutrients que ajudin a créixer ràpidament a les plantes. Podreu trobar bons substrats en les botigues especialitzades.

7 L’aigua

Un bon reg es la clau per aconseguir l’èxit en un hort urbà, cal tenir una sortida d’aigua a prop. Hem de tenir en compte però que a les plantes les perjudica tant l’excés com l’escassetat. Podem regar a manualment o de forma automàtica però cal controlar sempre. També cal tenir en compte que els horts urbans per la seva fondària, s’han de regar més sovint i amb menys quantitat d’aigua.

8 Eines

Per ser un bon horticultor cal tenir un mínim d’eines. Aquestes són les imprescindibles.

  • Una pala per fer els trasplantaments i la mescla del substrat
  • Unes tisores per fer la poda i la recollida de fruits
  • Un rasclet per remoure i nivellar la superficie
  • Una regadora
  • Un polvoritzador per tractar les plagues i aplicar abono foliar

9 Plagues i malalties

Color inadequat, creixement molt lent, forats a les fulles poden ser símptomes als quals cal estar atent. Algunes plantes aromàtiques, com l’alfàbrega, la farigola, la camamilla o l’espígol, poden mantenir allunyades algunes plagues.

10 Il·lusió i paciència

Un cop instal·lat l’hort urbà a la terrassa, plantats i regats els plançons, cal tenir paciència i esperar el cicle natural. La il·lusió de veure prosperar la nostra feina ha d’anar acompanyada de paciència ja que tot requereix el seu temps. Aviat podrem assaborir una deliciosa amanida amb l’enciam i els tomàquets de l’hort i cuinarem una bona samfaina amb els pebrots, albergínies i cebes conreats per nosaltres.