Olis essencials. Espai Can Mir

Olis essencials

Olor d’espígol, de romaní… intens i a petites dosis, olis essencials, essencia de l’essència, máxima concetració. Els olis essencials s’extreuen de les plantes aromàtiques – hi ha prop de 700 plantes­ i a Can Mir fem planter de moltes d’elles- i tenen moltíssimes aplicacions i utilitats. La quantitat d’oli que contingui una planta dependrà en bona mesura del moment vital en el que es trobi pel que és molt important collir cada planta en el moment adequat. Per exemple, per extreure el màxim de l’espígol caldrà tallar-lo quan s’hagin pansit com a mínim la meitat de les seves flors, en canvi, és millor que el romaní encara conservi tota la seva floració.

Olis essencials. Espai Can Mir

Cal manipular amb molta cura les plantes de les que extraguem l’oli, ja que aquest es troba en les parts més delicades. Per tal d’evitar possible contaminació de pesticides i altres impureses, és millor triar plantes que hagin estat conreades de forma orgànica. Una bona opció, és cultivar-les un mateix.

A l’hora d’utilitzar-los

Els olis essencials són extremadament concentrats i en general és aconsellable diluir-los amb un oli base abans d’aplicar-los a la pell. Els olis base més populars són el d’ametlles i el de llavors de raïm. Es poden afegir durant el procés d’envasament o barrejar-los amb el oli pur abans d’usar-lo. En general, això últim és més recomanable, ja que tal vegada no es vulgui fer servir oli diluït i, a més, els olis base solen tenir una vida més curta que els essencials.

Si vols saber com extreure un oli essencial, participa a la nova experiència de l’Espai Can Mir.

Amb Josep Maria Vallès, enginyer agrònom, aprendrem quines són les bases de la destil·lació, amb quines eines hem de comptar, com funciona l’alambí, de què requereix…

Seleccionarem i prepararem les plantes que destil·larem (aromàtiques cultivades a Can Mir)

Separarem els diversos productes resultants de la destil·lació (olis, hidrolats…)

Proposarem utilitzacions d’aquests productes per a la nostra llar (o la nostra activitat habitual)

Josep Maria Vallès és també creador i impulsor de la cooperativa Tarpuna (que significa “sembrar” en quítxua) des de la que desenvolupa projectes de formació, divulgació i agricultura social.

Apunta-t’hi

Olis essencials. Espai Can Mir