Espai Can Mir Idees

5 consells per fer un petit jardí/hort vertical

 

La teva terrassa, patí o balcó jardí tindrà un toc diferent, més bonic i natural, si hi poses un jardí vertical que ompli de verd i de fragància l’espai. Tria bé l’orientació, que tingui sol i ombra, busca un bon sistema de rec, escull bé les plantes que faràs servir i combina-les adequadament… Et donem cinc bones idees per a què facis tu mateix el teu petit jardí vertical.

Espai Can Mir Idees

-Produeix el mateix en menys espai. A diferència d’un jardí horitzontal, el jardí vertical pot arribar a produir el mateix que un d’horitzontal en una superfície molt més petita. El cultiu pot ser enterrat o en un substrat inert (sorra, boles d’argila). Pots muntar el teu hort vertical amb un sistema simple i molt econòmic fins a un sistema sofisticat i de preu elevat.

-El pots fer a l’interior. El jardí vertical es fa sovint a l’aire lliure, però també pot estar dins d’un habitatge, sempre que hi hagi una finestra lluminosa a prop. L’adaptabilitat a l’espai i la facilitat del conreu fan que els jardins verticals s’hagin convertit en una molt bona opció ja que permeten fer cultius domèstics en qualsevol lloc, sense necessitat d’un lloc específic, només cal el desig de menjar bones verdures i de tenir un aromàtic jardí.

-Menys aigua i males herbes. Un dels grans avantatges d’un jardí vertical és que pateix menys la calor del sol i la sequera que un de tradicional. El sol eixuga amb més rapidesa una superfície horitzontal perquè està més exposada al procés d’evaporació. D’altra banda, com que en els jardins verticals el conreu es realitza en contenidors o suports més petits i controlats, aquests estan menys exposats a la visita de cargols o llimacs, i a la proliferació de males herbes.

-Tria bé què fer créixer en un jardí vertical. Per les seves característiques els jardins verticals són adequats per tenir-hi herbes aromàtiques, plantes de temporada amb flor però mai patates i altres verdures d’arrels profundes. Si voleu plantar tomàquets, cal tenir en compte que els contenidors han de ser espaiosos.

– Amb què fer un jardí vertical. Es poden fer servir materials tan humils i reciclables com ampolles de plàstic buides, contenidors de fibra, testos, pots de vidre i el que la teva imaginació cregui oportú.

La combinació d’un bon sòl, planter, una mica d’aigua, calor i paciència són la base d’un cultiu prometedor!